26.10.2010

Obnova zvonjenja

Bilo je le vprašanje časa koliko časa bodo zvonovi v Štangi še zvonili. Zato smo se lotili dela. Rezultat: obnovljen je celotni sistem zvonjenja v naši cerkvi.

"Lahko vam še v tem tednu vse odpove," me je na kratko obvestil mojster Tomaž Klopčič, ki si je ogledal stanje v zvoniku.

Vedel sem, da je rešitev samo ena: obnova. Vendar je ta obnova povezana z denarjem, ki ga ni nikoli dovolj. S člani ŽPS smo se odločili za drzen korak in začeli z obnovo. Zvonovi so na ležajih, obnovljeno je vse, kar se je dalo, zamenjani so motorji, v zakristiji je nov računalnik ... Pred obnovo so zvonili le trije zvonovi. Četrti, bronasti navček, pa je miroval. Sklenili smo,da naj tudi navček služi svojemu namenu in ga usposobili. V roku dobrih dveh mesecev je bila obnova končana. Kolikor je bilo mogoče, so postorili domačini sami.

Škofija nam je obljubila, da bomo dobili posojilo. Res smo ga dobili, polovico. Drugo polovico nam je namreč škofija podarila. Res, zelo lepa gesta, ki smo je veseli. Da bomo uspeli vrniti posojilo, obiskujejo člani ŽPS domačine na domovih. Lahko jim čestitamo za pogum. Slišijo marsikatero krepko, kot bi zbirali denar zase, ne pa za vse prebivalce naše župnije. In uresničuje se staro pravilo, da najbolj nerad da tisti, ki ima največ.

Župnik